April 6, 2016

Made In Indonesia




Majority of our generation care about what we wear, what our friends wear, what famous celebrity wear.

we are all proud to wear something branded and we brag about it on our social media. i'm quite sure most of you find it hard to name five local Indonesian brands but had no problem naming five international ones. 

Lately in my country many of the local brands are selling competitively priced products which are targeted for youth, and there are also many of the local brands selling to high-end consumers. Local celebrities boost the industry by posting images of themselves in these local brands on social media.



So here i am in the spirit of spreading awareness to wear local brand, on this look i can proudly say that all these items that i wear are MADE IN INDONESIA. i get these outfit from some local boutique near my place, my dream catcher necklace and brown ratan bag from a craftman in Yogyakarta City.



To learn more about local fashion industry, a digital media called Jakpat has conducted local fashion brand survey participated by 1521 respondents. The proportion of Male and Female respondents in this survey is fairly equal.  They survey reveals that 70.8% of the respondents confess that they buy products of local fashion brands because of the stylish design. Besides, good quality (62.6%) is also an important factor that motivates our respondent to buy the products of local fashion brands. The survey reveals that people interest towards local brands is quite high. There are 59.6% respondents who claim to follow the current trends of local fashion brand in Indonesia.



THE LOCAL FASHION BRANDS ARE OFFERING BETTER VALUE FOR MONEY : STYLISH DESIGN AND GOOD QUALITY JUST LIKE GLOBAL BRANDS, BUT LOCAL BRAND IS MORE AFFORDABLE PRICE COMPARED TO THE GLOBAL BRANDS.



i am not saying that i wont wear imported product but all want is i to make another young indonesian proud to wear local brands just like how we proud when we wear global famous brands. visit local market or local boutique, choose local product, Nowadays, there are also many events being held to support the local fashion brands. Many local brand bazaars are frequently held in famous malls in Jakarta, Bandung, and in other big cities in Indonesia. in relationship they said love your self before loving others. i personally think we should apply that quote in how we love our nation as well.
 

(in bahasa Indonesia)

Dewasa ini generasi kita sangat peduli dengan apa yang kita kenakan, apa yang teman teman kita pakai, trend yang melanda para selebriti lokal dan mancanegara.

Kita bangga menggunakan barang bermerk dan seolah saling adu pamer produk bermerk yang kita beli, maupun pinjam punya mama. Baik original maupun KW gak peduli pokoknya foto terus hahahaha Aku rasa banyak diantara kalian yang sulit menjawab apabila aku minta sebutkan 5 brand fashion lokal, yah kan ngaku deh? Hehe tapi pasti dengan sangat mudah hafal 5 nama brand global. TANYA KENAPA? :(

Dalam kurun waktu kurang lebih 2-3 tahun terakhir ini banyak merk lokal yang mempunyai daya jual tinggi dan gak kalah saing di banding merk barat lho! Dengan mayoritas memilih target konsumen kaum muda dan bahkan banyak juga yang diproduksi untuk kalangan menengah keatas yang gak tanggung-tanggung di “bandrol” harga jutaan yang tentunya diimbangi dengan kualitas yang keren juga. Serta didukung juga banyak artis indonesia yang marak memakai produk lokal.

Nah di artikel kali ini sebagai fashion blogger aku mau menularkan semangat ke kalian kaum muda untuk bangga memakai produk dalam negeri. Jadi di baju yang aku kenakan kali ini khusus semua dibuat dari produsen negeri kebanggan kita, Indonesia!! Kalung “dream catcher” dan tas rajut yang terbuat dari akar ini aku beli di salah satu pengrajin di Yogyakarta. Begitu pula dengan baju, celana, dan cardigan aku dengan masing masing seharga Rp 50.000- Rp 200.000 saja. Gimana gak kalah keren kan dibanding butik butik import di mall mall terkenal?

Untuk tahu lebih banyak lagi tentang industri fashion tanah air, sebuah website bernama Jakpat membuat survei dengan partisipan 1521 orang dengan koresponden 50% pria dan 50% wanita. Dimana berdasarkan hasil surveinya 70% membeli produk lokal dikarenakan  desainnya yang stylish alias gaul alias nge-hits! Hehehe
Sedangkan 62% koresponden membeli produk lokal atas pertimbangan kualitas produknya yang oke! Survei membuktikan bahwa jumlah orang yang peduli dengan perkembangan fashion dalam negeri cukup banyak yaitu 59% meskipun sebagian besar yang lebih peduli yaitu kaum muda dari rentang umur 15-30 tahun.

PRODUK LOKAL MENAWARKAN DESAIN STYLISH DAN KUALITAS BAGUS SEPERTI HALNYA MERK GLOBAL NAMUN PRODUK LOKAL MENAWARKAN HARGA YANG LEBIH TERJANGKAU!

Aku pribadi bukannya anti gak mau pakai produk import sama sekali lho, disini aku sekedar menyebarkan virus bangga dengan produksi negeri sendiri yang kenyataannya gak kalah saing dibanding butik butik import. Belakangan ini banyak bazar brand lokal di berbagai mall mall besar di Kota Jakarta, Bandung, dan kota kota besar lainnya di Indonesia. Kalau di percintaan konon kata pepatah “Cintai diri kamu sendiri baru mencintai orang lain” #tsaaah #RomantisYaGua #IyaGuaMahKaloMendungGitu hahahaha menurutku pepatah itu juga harus diterapkan di diri kita sendiri mengenai cara pandang kita tentang cinta dengan bangsa sendiri. Akhir kata terima kasih sudah menyempatkan mampir ke blog aku ya, apa produk lokal favorit kamu yang kamu beli? Jangan lupa tinggalkan komentar di kolom dibawah ya! Aku sendiri sekarang lagi suka flatshoes kulit dari PLA STYLE yang aku pakai di post ini, karena nyaman banget dan gak bikin kaki aku lece kalau mau kepo silahkan kunjungi websitenya di www.pla-style.com. Sampai ketemu lagi di artikel berikutnya 
 




A nation culture resides in the hearts and in the soul of it's people  



 Mahatma Gandhi




the last but not least thanks for visiting my blog, comment down below what is your best local brand purchased? my personal current favorite is this leather flatshoes from PLA STYLE. because i have A LOT high heels, i wear it all the time but this is one of my comfiest shoes. make sure to check them out.









great quality leather shoes for men and women
start from Rp 500.000,-
facebook, twitter, instagram : @plastyle

latest video on my youtube : "what's in my bag?"  
 



Love always, Diras

Contact me : itsdiras@gmail.com 

instagram : @itsdiras (eng)

youtube : its diras (eng)

facebook : ayu adiras (bahasa)
 

2 comments:

  1. Tasnya beh! Aku dulu suka banget koleksi tas2 dari rotan gitu <3

    Anyway, I nominate you for a Liebster Award. Please check my blog for further ;)

    Take care,
    Rizuna from 100% Nerd

    ReplyDelete

Large Rainbow Pointer